De toekomst in actie: positief tijdreizen

Stel dat je als Marty in Back to the Future naar de toekomst kunt reizen om een glimp op te vangen van wat komen gaat. Welke afslag neem jij op een T-splitsing? Linksaf naar minder plezierige toekomstbeelden. Of neem je in de Delorean de bocht naar rechts om jouw positieve, toekomstige ervaringen tegemoet te rijden. In veel gevallen willen we toch vooral positieve tijdreizigers zijn, of niet?

Mentaal de toekomst tegemoet reizen, klinkt misschien wat dromerig. Gebleken is dat het vermogen om de toekomst te verbeelden je denken, voelen en handelen in het hier en nu beïnvloeden. In de psychologie heet dit prospectie. Op het moment dat we deze positieve of negatieve gedachten en gevoelens ervaren, gebeurt er bovendien van alles in ons lijf. Het zet onze genen “aan”. Een mechanisme dat epigenetics wordt genoemd en eenvoudig te begrijpen is.

Een ervaring als ontslag, burn-out of het verlies van een geliefde zorgt ervoor dat stresshormonen als een Formule 1-coureur door je lichaam racen. Deze stoffen werken als een verslavende drug die door nieuwe, onplezierige ervaringen weer eenvoudig kunnen worden opgeroepen. Hetzelfde geldt voor plezierige ervaringen die de knop in positieve zin weten om te zetten. De uitspraak “dat wat je aandacht geeft, groeit”, gaat hier zeker op.

Nu het nieuwe werkjaar is begonnen, vraag ik me af waar jij je energie in gaat steken. Ik stel voor om in 2017 te investeren in het versterken van plezier, veerkracht en creativiteit. Laten we op het werk wat vaker positief tijdreizen. Het kost niet eens een vrije dag. Het kan in de auto onderweg naar een klant, tijdens een scrum of board meeting. De epigenetische knop in positieve richting aanzetten voor meer welbevinden op het werk.

In de wintermaanden werk ik remote als digital nomad. Momenteel ben ik op Koh Phangan. Hier heeft de monsoon een flinke staart gekregen door een tyfoon op de Filipijnen. Voor de vierde achtereenvolgende dag regent het als een stortdouche. Inmiddels kun je op straat zwemmen. Ik stap ook maar even de Delorean in om positief te tijdreizen naar zo’n heerlijk zonnige stranddag. Dan waait mijn druilerige bui vast snel voorbij.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.