Opgebrand staat Netjes

Social media pepert online in wat we offline natuurlijk allemaal wel weten. We fikken bij bosjes af, doven uit en branden op. Tegenwoordig praat je niet meer lekker mee als je niet op zijn minst een keer met burnout klachten hebt thuis gezeten of als in je inner circle een BBF, Best Burnout Friend, ontbreekt.

Burnout is al lang niet meer die jaren ’70 ziekte voor contactberoepen uitend in cynisme, uitputting en een laag zelfbeeld, remember. Uitdoven kan (juist) de beste overkomen en is tegenwoordig van alle beroepen thuis. Daarmee is het de vervelendste millennium – en millennial – bug die ik ken.

Bij de grote-gemene-deler aan klachten past een one-size-fits-all aanpak prima. Maar Burnout is ook een persoonlijk avontuur dat op schat zoeken lijkt. Noem het de queste naar je why, innerlijke stem, guru, vlogger. Jezelf vinden en durven volgen, gaat hand in hand met de fysieke, mentale en emotionele reis door Disneyland.

Overigens is dat backpacken naar authenticiteit een volkomen normaal proces in de menselijke levensloop. Logisch dat zovelen het ervaren! Zeker in deze tijd waarin we steeds meer van de natuur zijn verwijderd en daarmee ook van onze eigen natuur zijn afgedwaald.

Tot stilstand durven komen in plaats van rat racen in de Formule-1, glimlachen ‘he ik weet het even niet’ en de schouders ophalen bij ‘ik ben niet perfect’: allemaal stappen op weg naar de schat. En laten we niet social media, de complexe wereld, je werkgever, lief of ouders de schuld van alles geven. Je doet jezelf ermee te kort. Simpel en waar: Clean Up Your Act.

En als we dan toch bezig zijn met declutteren, is het ook goed naar de vertering te kijken. We sabbelen in de auto op Rennies alsof het Fruitella is, drinken Aloe Vera voor een gladde doorloop en zuipen Iberogast alsof het bier is. Wie loopt er niet met prikkelbare darm of brandend maagzuur rond.

Yogi’s kennen het geheim van onze verbrandingsmotor veel beter en beginnen de dag met zonnegroetjes. Achter de navel huist namelijk niet alleen het korte lontje naar de volgende ontploffing maar ook het vuur van onze creativiteit. Precies daar is een game of thrones gaande tussen het verteren van indrukken en de greep van onze verlangens. Ervaringen versus Bezit.

BO-Survivers gaan vaak ook iets anders doen als uit het opbranden de vlam van hun ware passie is ontwaakt. Je wilt dan echt niet meer de oude worden. Follow the Leader maakt plaats voor eigen wijsheden, regels en inzichten die de balans tussen draaglast en -kracht veerkrachtiger begrenzen.

Tot slot: laat je niet opjutten door de melding dat een gemiddelde burnout zo lang duurt als een zwangerschap. Ik ken in ieder geval niemand die in 9 maanden door de wedergeboorte van zijn of haar burnout is gekropen. Het is natuurlijk wel een hele bevalling maar niet per se een die zich in 9 maanden laat persen.

Roepen dat burnout preventie een bedrijf veel geld bespaart, is geen vertrekpunt voor verandering. Scanderen dat je als organisatie je mensen wilt sparen wel. Money Resists Change. Investeer in een ontspannen work-life experience, duurzame inzetbaarheid en plezier. Zet de mens voorop.

Burnout is de teenager van onze first world problemen. Of het een volwassen plek in de toekomst krijgt, betwijfel ik. Robots veroveren de werkvloer waardoor de 4-urige werkweek dichterbij komt. Laten we nu eerst beginnen met poetsen. Clean up your Act! De mens is tot grote verandering in staat.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.